Historia

Hyvinkääläisestä kuljetusliikenteestä tulee väistämättä mieleen Kuljetusliike Nikkanen Ky:n punaiset kuorma-autot. Väreistään huolimatta yritys on ollut mitä uskollisin yritys omalla liikenne alueellaan. Yrityksen perustaja Martti Nikkanen syntyi 6.8.1925 ja kuoli 24.3.2000. Hän osti 1946 ensimmäisen kuorma-autonsa yhdessä Hyvinkääläisen liikemies Hemminki Lekkerin kanssa. Tavaralinjaliikenne alkoi heinäkuussa 1959, jolloin hän sai linjaluvan Hyvinkäältä Helsinkiin. Nikkanen tuli samalla mukaan Helsingin Kaukokiito Oy:n toimintaan, ja liikenne Hyvinkäälle alkoi voimakkaasti kehittyä. Kuorma-autot lähtivät aamulla Helsinkiin ja palasivat illalla.

 

 

Martti Nikkanen perusti Hyvinkään Kaukokiidon helmikuussa 1966. Hyvinkään Sahanmäen Kerkkolankadulla valmistuivat kesällä 1967 omat talli- ja huoltorakennukset, joissa oli yli 8500 kuutiometrin toimitilat. Seuraavana vuonna yhtiö osti Hankolaiselta David Steniltä tavaralinjan Helsinki - Hanko, koska Hyvinkääläisen Kone Oy:n kuljetukset Hankoon olivat lisääntyneet.

Kuljetusliike M. Nikkanen Ky kuljetti teollisuuslaitosten raaka-aineita, teollisuustuotteita ja Hyvinkään kaupungin sekä TVH:n maansiirtoajoja. Yhtiöllä oli myös ulkomaanliikennelupa Ruotsiin. Kuljetuskalustoon kuului 1970-kuvun taitteessa 20 kuorma-autoa, joista 11 on varustettu perävaunulla ja 9 autossa oli umpinaiset tavarakorit. Lisäksi oli pakettiauto jakelutehtävissä. Yhtiön autot ovat olleet lähes poikkeuksetta Volvoja. Ajojärjestelijänä toimi Kalevi Bergman, omistajan veli Lauri Nikkanen vastasi huoltokorjaamosta ja Pentti Nikkanen valmisteli erikoiskuljetukset. Rouva Nikkanen hoiti konttoritehtävät, ja lisäksi oli palveluksessa 20 kuljettajaa, 2-3 apumiestä ja rasvari. Martti Nikkanen oli myös 1956 perustetun Kaivinkoneyhtymä Martti ja Kalle Nikkasen osakas. Yhtymällä oli kaksi Catepillaria ja kaivinkonetta.

Kuljetusliike M. Nikkanen Ky alkoi liikennöidä 1993 linjalla Tampere - Hanko. Samoihin aikoihin Nikkanen luopui linjastaan Hanko-Helsinki ja sitä alkoi liikennöidä Tammisaarelainen Oy A.V Westerholm Ab. Kuljetusliike M. Nikkanen katsoi Tampere - Hanko liikenteen kannattamattomaksi, ja luovutti liikennöintioikeutensa 1999 Kuljetusliike Tyvi Oy:lle. Päädyttiin ratkaisuun, jossa Tyvi ajoi Tampere-Hämeenlinna-Hyvinkää-Lohja - linjan kappaletavarat ja Nikkanen suorat noudot. Vuosituhannen vaihteessa Kuljetusliike M. Nikkanen Ky liikennöi Hyvinkäältä Hankoon ja Helsinkiin. Toimitusjohtajana on nykyään Ari Uuttu joka osti yhtiön Nikkasen perikunnalta 10.11.2000.